Hľadať

Desatoro ekoprania

tierraverde_new1.jpg

1. V tvrdej vode sa obtiažne perie: Zjednodušte si prácu a zistite si tvrdosť vody testovacími pásikmi. Tvrdú vodu môžete upraviť zmäkčovadlom.

2. Triedime: Bielizeň vytrieďte nielen podľa materiálov a farieb, ale aj podľa stupňa znečistenia.

3. Namáčame: Celkovo viac znečistenú bielizeň namočte pred praním do vody s pridaním odstraňovača škvŕn. Výrazne tým zjednodušíte samotný proces prania a môžete tak zvoliť oveľa šetrnejšie prípravky k samotnému praniu.

4. Na škvrny cielene, nie plošne: Jednotlivé škvrny na inak bežne znečistenom textile ošetrite žlčovým mydlom.

5. Skoro hotovo... Po namáčaní a použití žlčového mydla je polovica práce za vami. Bežne znečistenú bielizeň alebo bielizeň po namáčaní či ošetrení žlčovým mydlom teraz stačí vyprať v mydlových orechoch, pracom géli z mydlových orechov alebo mydlových vločkách.

6. Aby biela bola skutočne biela (a nebol to iba optický klam): K bielej bavlnenej bielizni pridajte do prania bieliaci prášok, bielizeň bude skutočne biela, nie iba "opticky zjasnená".

7. V studenej vode perie chémia: Pokiaľ to materiál umožňuje, perte najmenej na 40oC. Účinné pranie v studenej vode vyžaduje oveľa viac chémie (alebo mechanickej práce), pritom ušetríte iba pár centov na ohriatie vody.

8. Dôležité plákanie: Na záverečné plákanie bielizne použite plákadlo, ktoré vypláchne z bielizne zvyšky pracieho prostriedku a zneutralizuje pH bielizne. Dôležité hlavne pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou. S plákadlom nie je potrebné použiť aviváž.

9. Perieme - a kto perie práčku? Práčku pravidelne čistite od vodného kameňa, nečistôt a mastných usadenín zmesou odstraňovača vodného kameňa a odstraňovača škvŕn.

10. Slnko v duši: Bielizeň sušte najlepšie na slnku - slniečko bielizeň prevonia a bielu bielizeň ešte viac vybieli.

Ak dodržíte uvedený postup, budete mať vyprané bez kompromisov aj v najšetrnejšom pracom prostriedku, akým sú mydlové orechy. Neveríte? Vyskúšajte.


Viac o ekopraní sa môžete dočítať v článkoch "Kurz ekoprania":
1. diel: Prečo potrebujeme kurz na niečo tak banálne, ako je pranie?
2. diel: Pranie ako súčet troch energií
3. diel: Čo pracie prostriedky obsahujú a ako fungujú?
4. diel: Vyhrňme si rukávy a začnime (eko)prať

 

Zdroj: Tierra Verde, výrobca ekodrogérie Yellow&Blue

 

Lužná 21 - Starý Háj, BA - Petržalka (MAPA)
zaparkovať môžete na park. mieste č. 62
tel.: 0948 678 990 (počas otváracích hodín)
Pondelok: ZATVORENÉ
Utorok: 10.00 - 14.00
Streda: ZATVORENÉ
Štvrtok: 13.00 - 17.00
Piatok: ZATVORENÉ
Sobota: 10.00 - 12.00
Hľadať