Hľadať

Nosič alebo šatka?

Jednoduchá otázka, ale zložitá odpoveď... Niekto ocení variabilitu, maximálnu pripôsobivosť, pohodlnosť šatky, iného od nej odradí potreba jej viazania a uprednostní jednoduché použitie nosiča (musím však pripomenúť, že hovoríme o ergonomických nosičoch, ktoré rešpektujú prirodzenú polohu dieťaťa pri nosení).

Tak čo si teda vybrať? Pomôžem vám možno tým, že zhrniem výhody a aj nevýhody šatiek a nosičov.

Začnime teda šatkami:

Výhody:
- šatka sa dokáže dokonale prispôsobiť každému dieťatku. Či už ide o novorodenca, alebo o veľkáča, ktorý sa chce už iba trocha nechať ponosiť, správna šatka to dokonale zvládne. Presne obopne a podoprie dieťatko tam, kde je to potrebné tak, aby bolo nosenie maximále pohodlné nielen pre noseného, ale aj pre nosiaceho, teda vás.
- veľká variabilita. Určite ste si všimli, že detičky môžu byť do šatiek uviazané rôznymi spôsobmi, do rôznych úväzov. Či už budete celé nosiace obdobie používať iba jeden úväz, alebo ich budete sķúšať niekoľko, je iba na vás, možností je veľa. Začiatčníkom však odporúčam natrénovať si poriadne jeden úvaz (napr. kríž s kapsou, ktorý je ideálny pre začiatočníkov) a až pi vychytaní všetkých detialov začať skúšať iné úväzy.
Nevýhody:
- zložitejší postup viazania, ktorý môže začiatočníkov odradiť
- pri šatke ide predsa len o dlhý kus látky (najčastejšie 4,1 - 4,6 m), s ktorým je potrebné naučiť sa pracovať, problém môže byť viazať takúto šatku vonku v mokrom počasí

Ergonomické nosiče:

Výhody:
- jednoduché použitie. Nosič, ktorý máte správne nastavený na svoje proporcie a proporcie svojho dieťaťa viete použiť veľmi jednoducho a rýchlo. Stačí si ho pripnúť okolo pása, vložiť dieťa, prehodiť na ramená ramenné popruhy, zapnúť pracku na chrbte a je hotovo, môžete sa nosiť 😊
Nevýhody:
- spočívajú hlavne vo výbere toho správneho nosiča, ktorý bude nielen veľkostne vhodný pre vaše dieťatko, ale v ktorom sa bude pohodlne nosiť aj vám. Z osobných skúseností viem, že rozdiely medzi jednotlivými nosičmi môžu byť podstatné a čo vyhovuje jednej nemusí druhej. Ak máte možnosť, vyskúšajte si nosič od kamarátky, prípadne sa nakontaktujte na podpornú skupinu nosenia vo vašej blízkosti, kde si budete môcť nosiče rôznych značiek vyskúšať. Využiť môžete aj našu požičovňu, alebo sa môžete prísť poradiť priamo do našej predajne Babybum.
- aj keď v ponuke nájdete už veľa nosičov, ktoré rastú s dieťaťom, neznamená to, že vám vydrží celé nosiaci obdobie. Napr. nosiče, ktoré sú vhodné pre deti od narodenia (teda väčšinou od cca 3,5 kg) poslúžia maximálne do 1 - 1,5 roka.

588A8061.jpg  MOYOClassa_Polanagrey6.jpg

Napísala: Mgr. Tatiana Stránovská
foto: archív výrobcov
Lužná 21 - Starý Háj, BA - Petržalka (MAPA)
zaparkovať môžete na park. mieste č. 62
tel.: 0948 678 990 (počas otváracích hodín)
Pondelok: ZATVORENÉ
Utorok: 10.00 - 14.00
Streda: ZATVORENÉ
Štvrtok: 13.00 - 17.00
Piatok: ZATVORENÉ
Sobota: 10.00 - 12.00
Hľadať