Hľadať

Nosíme látkové plienky s Luciou - Začíname, alebo trocha podpory na začiatok ☺

Prečo som sa ja rozhodla látkovať? Obavy z látkovania?

IMG_9985.jpgMôj prvotný zámer boli financie. Plánovala som viac ako jedno dieťatko, takže som vedela, že sa to niekoľkonásobne oplatí. Už od začiatku som nielen plienky, ale aj oblečenie a vlastne všetko kupovala tak, aby to mohlo nosiť aj ďalšie dieťatko, či to bude chlapec, či dievča.

Čakáte prvé dieťatko a z každej strany sa na vás sypú rado-dajky čo je a nie je vhodné práve pre to vaše bábätko.  A nieže, ho budeš nosiť na rukách, a daj mu hneď v pôrodnici cumlík, zvykaj ho hneď na postieľku, nelátkuj na to nebudeš mať čas a bla bla bla plno ďalších rád. Poviem vám k tomu len toľko, matka je každá jedna z nás, treba si z toho kvanta informácii vybrať presne to čo vám je srdcu aj duši príjemné, a neprihliadať na vonkajšok. Ty si matka, ty budeš s bábätkom sama doma, ty sa s ním musíš naučiť fungovať a žiť. Každá kamoška, babka, známa či ktokoľvek vždy príde a odíde, nemá teda právo ti radiť čo a ako máš robiť.

IMG_0545.JPGPovedzme si, že keď vstúpite do obchodu s látkovými plienkami, prvé čo si všimnete je nádherná stena plná farieb a nádherných vzorov látkových plienok, to by nikto neodolal 🙂.
Foto: predajňa BabyBum v Bratislave

Ja som už s prvým dieťatkom v 3ťom mesiaci vedela, že jednoznačne budem látkovať aj nosiť, rovnako, ako som si pri poslednom hovorila, že k tomu pridávam pôrod doma. Som dosť tvrdohlavá osobnosť, takže mi bolo vlastne jedno kto mi čo hovorí 🙂.

A teda hovoria vám že to nebudete zvládať? Prečo? To, že to oni nezvládli neznamená, že to nezvládnete tiež. Poďme sa pozrieť trochu na to látkovanie.

Prvé 2 týždne si kľudne kúpte 1-2 balíky jednorazoviek, prečo nie? Na zotavenie sa a zvykanie si s drobčekom určite odporúčam, tiež uvidíte koľko odpadu vlastne za takto krátky čas vyprodukujete. Keď si drobček len „prdne“ či „kakne“ do jednorazovky, nenecháte ho v tom samozrejme a je vám neskutočne ľúto, že veď len teraz som prebalila a vlastne čistá plienka ide do koša. Ale látkovku opláchnete a šup do koša na pranie. Na začiatku som fungovala tiež na jednorazovkách, a momentálne aj stále v noci,  keďže sa prebaľuje 2-3x (malinká má 7 týždňov).


Ekologická stránka látkovania

Koľko jednorazových plienok cca miniete počas obdobia s jedným dieťatkom? Je to viac ako tona plienkového odpadu čo sa rozkladá viac ako 250 rokov!!!

Dieťa prebaľujeme cca 5-6x denne, u novorodenca to môže byť až 10x!! Dieťatko nosí plienky minimálne 2 roky, niektoré aj 3. Takže za toto obdobie miniete cca 5tis. jednorazových plienok.

Jednorazová plienka stojí v priemere cca 0,21€ za plienku čo je 1050€ za celé obdobie. Uf to je ale suma, vlastne som to takto nikdy nepočítala, znásobte si to počtom detí, ktoré plánujete. Ja mám momentálne 3tie, takže by som do koša vyhodila 3150€.

Rozpočet na látkové plienky sa pohybuje v rozmedzí 200-500€ a pozor!!!! Nenásobíte to počtom potomkov 🙂.

Stále sa bojíte, čo takto to len vyskúšať? Kúpte si zopár plienočiek na začiatok a uvidíte, či vás to chytí alebo nie...


Text: Lucia Fialová
Foto: archív autora (vytvorené zoom photo), archív latkoveplienky.sk

Lužná 21 - Starý Háj, BA - Petržalka (MAPA)
zaparkovať môžete na park. mieste č. 62
tel.: 0948 678 990 (počas otváracích hodín)
Pondelok: ZATVORENÉ
Utorok: 10.00 - 14.00
Streda: ZATVORENÉ
Štvrtok: 13.00 - 17.00
Piatok: ZATVORENÉ
Sobota: 10.00 - 12.00
Hľadať